Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП одобри механизма, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона

Свят

ЕП одобри механизма, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона

ЕП одобри механизма, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона - Tribune.bg
Снимка:

Механизмът беше одобрен без гласуване, тъй като не бяха внесени предложения за изменения

Европейският парламент одобри механизма, обвързващ отпускането на европейски средства с върховенството на закона, съобщиха от пресслужбата. Той влиза в сила от 1 януари догодина. 

Съгласно новия регламент плащанията от бюджета на Съюза могат да бъдат задържани от държави, в които установените нарушения на принципите на правовата държава и излагат на риск управлението на средствата на ЕС. В същото време Брюксел гарантира, че крайните бенефициери няма да бъдат потърпевши от това. Предложението беше счетено за одобрено на второ четене без гласуване, тъй като не бяха внесени предложения за изменения.

„Ние се справихме. Сега това е закон. Едностранна декларация не може да промени този факт. Режимът на обвързаност с условия ще ни позволи да контролираме съмнителни планове за прилагане на средствата на ЕС в противоположност на ценностите на ЕС“, заяви съдокладчикът Петри Сарвама от ЕНП.

„ЕС не е заведение с „меню по избор“, където можеш да запазиш правата си, без да изпълняваш задълженията си. Това е общност, основана на общи ценности, която държавите членки и гражданите трябва да отстояват. Механизмът, обвързващ бюджета на ЕС със зачитането на принципите на правовата държава, който бе приет днес, е голямо постижение за Парламента“, заяви съдокладчикът Ейдер Гардиасабал Рубиал от С&Д.

С промяната на практика, след като Комисията установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на ЕС и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на Съюза. След това Съветът ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

Евродепутатите съкратиха  периода на 7-9 месеца, в което евроинституциите ще трябва да приемат мерки срещу държава членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава.

В съобщението се уточнява, че за да се гарантира, че крайните бенефициери, които разчитат и зависят от подкрепата на ЕС - като например студенти, земеделски стопани или НПО - няма да бъдат наказвани за действията на своите правителства.  Те ще могат да подадат жалба до Комисията чрез интернет платформа, която ще им помогне да се осигурят дължимите суми. Комисията също така ще може да извърши финансова корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати