Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП одобри пакет от 47,5 млрд. евро за смекчаване на последици от COVID кризата

Свят

ЕП одобри пакет от 47,5 млрд. евро за смекчаване на последици от COVID кризата

Снимка:

Допълнителната помощ е за регионите в отговор на пандемията и социалните и здравните последици от нея

Европейският парламент одобри REACT-EU – пакет от 47,5 млрд. евро за смекчаване на непосредствените последици от кризата от COVID-19 в регионите на ЕС. Инициативата беше приета с 654 гласа „за“, 23 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“, съобщи пресслужбата на ЕП 

Помощта ще бъде предоставена чрез структурните фондове на ЕС, като 37,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати през 2021 г., а 10 млрд. евро – през 2022 г. Операциите, извършени след 1 февруари 2020 г., които отговарят на условията за допустимост, ще могат да получат финансова подкрепа от REACT-EU със задна дата. Средствата ще може да се изразходват до края на 2023 г.

Държавите от ЕС ще могат да разпределят част от парите за Европейския социален фонд, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD), Инициативата за младежка заетост, както и за програми за европейско трансгранично сътрудничество (Interreg). Инвестициите ще бъдат насочени към най-засегнатите от пандемията икономически сектори.

Инициативата REACT-EU е насочена към преодоляване на икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19.

Инициативата е оформена законодателно като изменение на Регламента за общите разпоредби, с който се установяват правилата за политиката на сближаване за периода 2014—2020 г. Ресурсите за REACT-EU ще идват от ЕС по линия на Инструмента за възстановяване на Европейския съюз.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още