Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП одобри сделката за Брекзит – сбогува се с британските евродепутати

Свят

ЕП одобри сделката за Брекзит – сбогува се с британските евродепутати

ЕП одобри сделката за Брекзит – сбогува се с британските евродепутати - Tribune.bg
Снимка:

Много емоции обхванаха днес в ЕП, който одобри сделката за Брекзит. С гласа 621 „за“ срещу 49 „против“ евродепутатите подкрепиха споразумението за напускане на Великобритания от ЕС. 

Преди това обаче имаше емоционално сбогуване с 73-мата британски евродепутати. Част от колегите им ги посрещнаха с шалове с надпис „Винаги обединени“.

„Ние винаги ще ви обичаме и никога няма да бъдем далеч. Да живее Европа“,  заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и посочи, че ратифицирането на споразумението за оттегляне е „само първа стъпка“ към ново партньорство между ЕС и Обединеното кралство.

Координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат също подчерта, че британците ще липсват на европейското семейство. Той добави, че британските евродепутати са донесли „остроумие, чар и интелигентност“, както и „упоритост“ в ЕП.

На другият полюс обаче бяха емоциите на лидерът на партия Брекзит Найджъл Фараж, който не скри радостта си.

„Веднъж щом напуснем, ние никога няма да се върнем“ заяви той. Фараж и евродепутатите му развяха малки британски знамена, преди да си тръгнат от парламента.

Официално Великобритания и ЕС ще се разделят на 31 януари в 23,00 часа по Гринуич. След Брекзит обаче следва 11-месечен преходен период, в който Лондон и Брюксел трябва да договарят бъдещите си икономически отношения. А преговорите за тях се очаква да стартират през март.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати