Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП отдаде почит на Давид Сасоли

Свят

ЕП отдаде почит на Давид Сасоли

ЕП отдаде почит на Давид Сасоли - Tribune.bg
Снимка:

Днес избират нов председател след внезапната смърт на Сасоли

Евродепутатите почетоха снощи паметта на покойния председател на Парламента Давид Сасоли на церемония по време на пленарното заседание в Страсбург.

При откриването, изпълняващата длъжността председател на Парламента Роберта Мецола заяви: „Европа загуби един лидер, демокрацията - един защитник, а всички ние - един приятел. Той винаги знаеше как да превърне ценностите, в които вярваше, в конкретни действия.“ Тя изтъкна как Сасоли се е „борил Парламентът да остане активен през най-критичните месеци на пандемията и ни позволи да приемем важни законодателни пакети, от които Европа и нейните граждани се нуждаеха“.

Бившият италиански министър-председател и евродепутат Енрико Лета, близък приятел на председателя Сасоли, заяви в своята възпоменателна реч, че за Давид Сасоли „Европа не е само директиви, институции и абревиатури. Не. Европа е преди всичко нейните хора, техните души и сърца. Така както държеше отворени вратите на този Парламент, Давид се стремеше да отваря врати за гражданите из целия ни континент.“

Председателят Мишел отдаде почит на „топлата, автентична, усмихната“ личност на Давид Сасоли, който е можел да прояви твърдост, когато е било необходимо.

Давид Сасоли „беше политически лидер и горд европеец“, продължи председателят Мишел. Той отдаде почит на идеалите на Давид Сасоли за социална справедливост и солидарност, които са били в центъра на неговата политическа идентичност.

Френският президент и настоящ председател на Съвета на ЕС Еманюел Макрон отдаде почит на „човека с рядка доброта, чиято усмивка, визия и идеали бяха достатъчно широки за един континент“. Той изтъкна „сърдечността и амбицията“, които Давид Сасоли показа през целия период на пандемията, когато той представи на Европа „едно приятелско, служещо за пример лице“ чрез действията си начело на Парламента. В пленарната зала той беше "едновременно организатор и омиротворител, борещ се с идеи, а не с хора", каза президентът Макрон. Почит отдадоха и председателите на политически групи. На церемонията присъства семейството на председателя Сасоли. Присъстваха и високопоставени общественици, заемащи най-високи политически постове в държавите и институциите на ЕС. Сред тях бяха министър-председателят на Италия Марио Драги, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и министър-председателят на Малта Роберт Абела. Присъстваха и говорители от националните парламенти на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в последния момент отмени плановете си да пътува до Страсбург, защото шофьорът ѝ е с положителен тест за коронавирус.

В началото на церемонията в пленарната зала беше прожектиран кратък видеоклип, озаглавен „Давид Мария Сасоли, председател на Европейския парламент“.

На този фон днес ще се проведе гласуването за нов председател на мястото на Сасоли като кандидатите са четирима - малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия, шведката Алис-Бах Кунке от партията на Зелените/Европейски свободен алианс, полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори и реформисти и испанката Сира Рего от левицата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати