Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП връчи наградата „Сахаров“ за 2022 г. на украинския народ (СНИМКИ)

Свят

ЕП връчи наградата „Сахаров“ за 2022 г. на украинския народ (СНИМКИ)

ЕП връчи наградата Сахаров за 2022 г. на украинския народ (СНИМКИ) - Tribune.bg
ЕП

Всеки ден те се борят и за свобода, демокрация, върховенство на закона и европейските ценности

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена на храбрия украински народ на церемония на 14 декември, съобщиха от ЕП.

Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи дистанционно, както и от избрани лидери и членове на гражданското общество.

Непровокираното руско нашествие срещу Украйна, започнало през февруари 2022 г., причинява огромни щети на украинския народ, който се бори за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост. Всеки ден те се борят и за свобода, демокрация, върховенство на закона и европейските ценности.

БГНЕСБГНЕС

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна при награждаването смелостта и жертвите на украинския народ: „Посланието на Европа е ясно: ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които от дълго време имаме лукса да приемаме за даденост ежедневно“.

Украинският президент Володимир Зеленски започна изказването си с молба за минута мълчание в памет на убитите във войната украински мъже, жени и деца. Tой призова за подкрепа за създаването на международен съд за престъпленията, извършени от Русия

„Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха, и да предотвратим повторението на такава агресия. Това ще бъде най-ефикасният начин да защитим свободата, правата на човека, върховенството на закона и други общи ценности, олицетворени от тази награда на Европейския парламент“.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро. През 2021 г. наградата бе връчена на руския опозиционен лидер Алексей Навални за борбата му срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети