Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП замразява гласуването по сделката за Брекзит след нарушението на Великобритания

Свят

ЕП замразява гласуването по сделката за Брекзит след нарушението на Великобритания

ЕП замразява гласуването по сделката за Брекзит след нарушението на Великобритания - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент замрази плановете си за гласуване на търговската сделка с Обединеното кралство след Брекзит в знак на протест срещу едностранното решение на Борис Джонсън да промени части от споразумението за Северна Ирландия, съобщава RT, цитирана от БГНЕС.

Лидерите на европейските политически групи се срещнаха днес, за да се договорят за дата на окончателното гласуване за ратифициране на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство (TCA), но решиха да отменят плановете за гласуване, след като Великобритания едностранно удължи гратисния период за проверките за внос на храни в Северна Ирландия. Сделката временно е в сила от два месеца и изисква гласуване в Европейския парламент, за да стане постоянна.

Неназован източник от ЕС каза пред „Индипендънт“: "Конференцията на президентите тази сутрин реши да не определя дата за ратифициране на TCA, в светлината на развитието вчера."

След срещата топ депутатът, германския социалист Бернд Ланге се обърна в Туитър, като заяви, че няма начин ЕС да ратифицира търговската сделка, ако британските власти продължат да нарушават споразумението за оттегляне.

Решението идва ден след като премиерът Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще предприеме едностранно действия за облекчаване на бюрокрацията по отношение на протокола за Северна Ирландия в опит да сведе до минимум прекъсването на търговията между континента и Белфаст.

Марош Шефчович, подпредседател на Европейската комисия, заяви, че това представлява „нарушение“ на споразумението на Великобритания с ЕС.

Протоколът за Северна Ирландия позволява безпроблемно движение на хора на остров Ирландия чрез въвеждане на поредица от митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. През двата месеца, откакто Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за отношенията след Брекзит, това е трайна точка на разногласия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати