Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП: България и Румъния да станат част от Шенген възможно най-бързо

Свят

ЕП: България и Румъния да станат част от Шенген възможно най-бързо

ЕП: България и Румъния да станат част от Шенген възможно най-бързо - Tribune.bg
Снимка:

Европейската институция за пореден път повтори позицията си

България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенското пространство възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Европейския парламент, след като Комисията по граждански свободи прие доклад по темата с 36 гласа „за“, 4 „против“ и 1 въздържал се.

Съветът на ЕС трябва да вземе бързо и категорични решение за приемането на България и Румъния в Шенген, настояват от ЕП. Искането е това да стане на един етап, а не на два. Двата етапа включват първо преустановяването на проверките по морските и въздушните граници, а след това и по сухопътните. Според евродепутатите обаче това би имало отрицателно въздействие върху Шенген. 

Депутатите подчертават, че поддържането на вътрешен граничен контрол или повторното им въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС.

Европейският парламент даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и няколко пъти повтори позицията си.

Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно в Съвета на ЕС.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати