Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП предупреди Румъния, анализатори очакват и санкции

Свят

ЕП предупреди Румъния, анализатори очакват и санкции

ЕП предупреди Румъния, анализатори очакват и санкции - Tribune.bg
Снимка:

Страната е критикувана, че не спазва върховенството на закона

Евродепутатите предупредиха Румъния да зачита върховенството на закона. Това стана днес по време на дебат в Страсбург по темата. ЕП призова страната да смени ракурса на реформите, които води.

Необратимостта на постигнатия досега напредък в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е основно условие за отпадането му. Искам да съм ясен. Комисията ще направи съответните изводи, ако промените в съдебната система, правилата за конфликт на интереси и измененията на законите за борба с корупцията влязат в сила, без да бъдат взети предвид нашите притеснения. Комисията призовава Румъния да върне незабавно процеса на реформи отново върху релсите, както и да се въздържа от всякакви стъпки, които обръщат назад постигнатия досега напредък”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

От своя страна румънският премиер Виорика Дънчила отхвърли обвиненията и заяви, че не приема критики за закони, които са приети в други държави-членки.

Проблемът с Румъния идва от готвените законови промени, които на практика ще попречат на търсенето на отговорност по високите етажи на властта.

Днес ЕП само изказа позиция очаква се да гласува резолюция през ноември. Такава вече бе гласувана срещу Унгария и Полша.

Ако бъде приета и резолюция срещу Румъния това може да означава налагане на санкции. Според анализатори няма да отпадне и мониторинга за страната. Това пряко засяга България, тъй като с Румъния вървим в пакет. Не е ясно дали страната ни, която има по-добро представяне, ще бъде отделена от Букурещ или рестрикциите около механизма ще останат и за нас.  


Етикети Румъния

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още