Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ердоган иска от НАТО да уважи опасенията му за Финландия и Швеция

Свят

Ердоган иска от НАТО да уважи опасенията му за Финландия и Швеция

Ердоган иска от НАТО да уважи опасенията му за Финландия и Швеция - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да попречи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, призова днес членовете на алианса да „уважат“ опасенията на Анкара по отношение на двете страни, които Турция обвинява в укриване на терористи.

„Единственото ни очакване от съюзниците от НАТО е... първо да разберат нашата чувствителност, да я уважат и накрая да я подкрепят“, заяви Ердоган пред депутатите от своята партия в парламента.

Днес Финландия и Швеция подадоха заедно заявление за присъединяване към НАТО, тъй като нахлуването на Русия в Украйна налага драматична преоценка на сигурността в Европа.

Ердоган обвини Стокхолм, че предоставя убежище на членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), обявена за терористична групировка от Анкара и нейните западни съюзници.

„Помолихме ги да екстрадират 30 терористи, но те отказаха да го направят“, каза той.

„Не може да не ни върнете терористите и след това да поискате подкрепата ни за членството ви в НАТО ... Не можем да кажем "да", за да се превърне тази организация за сигурност е лишена от сигурност“, добави той.

Швеция наложи от 2019 г. ембарго върху продажбите на оръжие на Турция заради инвазията на Анкара в Сирия.

„Чувствителни сме по отношение на защитата на нашите граници от атаки на терористични организации", заяви Ердоган, призовавайки съюзниците от НАТО да подкрепят "легитимните" операции на Турция в Сирия или поне да не им пречат.

Турският лидер заяви също, че не се е отнесъл топло към искането на шведската и финландската делегация да посетят Анкара за консултации.

„Те искат да дойдат в понеделник. Не трябва да се стараят. Няма нужда от това", каза той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети