Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ердоган се съгласи с Путин - ще прави газов хъб в Турция

Свят

Ердоган се съгласи с Путин - ще прави газов хъб в Турция

Ердоган се съгласи с Путин - ще прави газов хъб в Турция - Tribune.bg
Снимка:

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руско предложение, което би превърнало Турция в газов хъб за Европа.

Руският президент Владимир Путин представи идеята за износ на повече газ през газопровода „Турски поток“, минаващ под Черно море, за Турция, след като доставките на газ за Германия през газопровода "Северен поток" в Балтийско море бяха спрени, отбелязва АП.

Ердоган каза, че руските и турските енергийни власти ще работят заедно, за да определят най-доброто място за газоразпределителен център, добавяйки, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда като най-доброто място.

„Заедно с Путин ние инструктирахме нашето министерство на енергетиката и природните ресурси и съответната институция от руска страна да работят заедно“, каза Ердоган.

„Те ще проведат това проучване. Където и да е най-подходящото място, ние се надяваме да създадем този център за разпространение там.

Ердоган съобщи новината след завръщането си от регионална среща на върха в Казахстан, където се срещна с Путин.  Думите му бяха цитирани в „Хюриет” и други медии.

Турция отдавна изразява желание да стане енергиен център.

Енергийни анализатори обаче поставиха под съмнение вероятността предложението за транспортиране на газ до Европа през Турция да тръгне, като европейските лидери критикуваха надеждността на Русия като енергиен доставчик и нарекоха съкращенията на Русия на природния газ политически опит да ги раздели относно тяхната подкрепа за Украйна.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати