Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС гласува за единна кандидатура за шеф на МВФ

Свят

ЕС гласува за единна кандидатура за шеф на МВФ

ЕС гласува за единна кандидатура за шеф на МВФ - Tribune.bg
Снимка:

Сред номинираните е и Кристалина Георгиева

Финансовите министри от ЕС гласуват днес за единна кандидатура за управляващ директор на Международния валутен фонд. До тук се стигна, след като ЕС не успя да намери консенсус. Общо петима са кандидатите да оглавят Фонда, като сред тях е и българката Кристалина Георгиева.

Другите кандидати са: Йерун Дейселблум - бивш финансов министър на Холандия и бившия председател на Еврогрупата, Оли Рен - управителят на финландската централна банка, Надя Калвиньо - министър на икономиката и бизнеса на Испания и Мариу Сентену - сегашен председател на Еврогрупата.

Кандидатът трябва да получи одобрението на най-малко 16 от 28-те страни-членки. Файненшил Таймс коментира, че не се изключва да има и второ гласуване между двамата кандидати, които получат най-голяма подкрепа.

Обединеното кралство, което има ново правителство, поиска повече време да обмисли дали да подаде кандидатура, но не направи номинация преди крайния срок в четвъртък вечерта.

Южните страни като Испания, Италия и Португалия остро се противопоставят на кандидатурата Дейселблум, но Германия го подкрепя. Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има подкрепата на Франция. Очаква се да получи подкрепата и на източноевропейските държави.

Крайният срок за подаване на кандидатури за шеф на МВФ е 6 септември, като се очаква наследникът на Кристин Лагард да е ясен през октомври. По традиция МВФ е оглавяван от европеец.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема