Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС и Индия се споразумяха за възобновяване на отдавна спрените търговски преговори

Свят

ЕС и Индия се споразумяха за възобновяване на отдавна спрените търговски преговори

Снимка:

Борисов взе участие във видеоконферентната среща на лидерите

Европейският съюз и Индия се договориха да възобновят прекъснатите търговски преговори - ход, определен от ръководителя на ЕС Шарл Мишел като нова важна глава в отношенията.

„Днес се договорихме да започнем преговори и съвместно инициирани споразумения за търговия, защита на инвестициите и географските признаци. Това е важна първа стъпка“, каза Мишел след видеосрещата на върха.

Освен това страните решиха да започнат двустранен диалог по правата на човека, по-тясно сътрудничество в областта на сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и извън него.

Бойко БорисовБойко Борисов

В срещата взе участие и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той поздрави двамата съпредседатели на срещата - Шарл Мишел и министър-председателя на Индия Нарендра Моди, и отбеляза, че този формат следва да подсили увереността на Индия във възможността на ЕС да „говори в един глас“ и да излъчва силни, консолидирани послания към своите партньори. „Заедно изпращаме ясно послание за готовността си да инвестираме в стратегическото партньорство с Индия“, посочи Бойко Борисов. Българският премиер участва в първия тематичен панел на срещата, посветен на външната политика, сигурността и регионалните въпроси. Според министър-председателя Бойко Борисов ЕС и Индия имат интерес да задълбочат диалога си по тези теми. По думите му от полза би било засиленото сътрудничество в областта на международната сигурност, противодействието на тероризма, морската сигурност, както и за противодействие на кибер и други заплахи. Премиерът в оставка посочи, че ЕС оценява стратегическата важност на Индо-тихоокеанския регион и вижда в лицето на Индия важен партньор и съмишленик за отстояването на международните правови принципи и за реализирането на пълноценно сътрудничество със страните и организациите в региона.

Срещата на върха ЕС-Индия се провежда в Порто, но в онлайн формат поради бързото разпространение на коронавируса в индийската страна.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още