Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС изготви проект за реформиране на СЗО

Свят

ЕС изготви проект за реформиране на СЗО

ЕС изготви проект за реформиране на СЗО - Tribune.bg
Снимка:

Пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация (СЗО) е подготвен от Европейският съюз (ЕС). Промените предвиждат увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки, съобщи Ройтерс.

Проектът на документа е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС. Промените идват на фона на на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията.

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните-членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите-членки. Ройтерс не предоставя по-подробно описание на мерките, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Сред проблемите, споменати в документа, ЕС отбелязва липсата на предсказуемо и устойчиво финансиране на организацията, както и липсата на прозрачност на нейната работа като цяло.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати