Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС: Износът на използвания текстил за Африка и Азия се е утроил

Свят

ЕС: Износът на използвания текстил за Африка и Азия се е утроил

ЕС: Износът на използвания текстил за Африка и Азия се е утроил - Tribune.bg
Снимка:

Обемът на използвания текстил - дрехите втора употреба, изнасян от ЕС, се е утроил за последните две десетилетия, сочи доклад на Европейската еколологична агенция (ЕЕА), съобщава ДПА. Авторите му твърдят, че огромна част от извадения от употреба или дарен текстил се изнася в Африка или Азия, тъй като самата Европа има ограничен капацитет за неговото повторно използване или рециклиране.

"Общоприетото схващане, че използваният текстил влиза в употреба в тези региони не отговарят на реалността", отбелязват експертите. Според тях съдбата на тези текстилни изделия остава неясна.

През 2000 г. от ЕС са изнесени около 550 000 тона текстилни изделия, а през 2019 г. те вече са 1,7 милиона тона.

"По-голямата част от този текстил отива за повторна употреба на място, а който не е годен за такава употреба приключва на сметищата или в неформалните вериги на отпадъци", се посочва в доклада.

През 2019 г. 46% от използвания текстил е бил изнесен в Африка, а 41% в Азия, където е бил сортиран и обработен. По-голямата част е била използвана за материал в промишлеността, а останалото е било изпратено до други страни в Азия или Африка. 

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети