Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС към Русия: Освободете Навални

Свят

ЕС към Русия: Освободете Навални

ЕС към Русия: Освободете Навални - Tribune.bg
Снимка:

ЕС повтаря своя призив за незабавно и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници в Русия, включително Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева и Иван Сафронов. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС по повод третата годишнина от завръщането на Навални в Русия.

Борел изразява загриженост за здравословното състояние на Навални, Кара-Мурза, Скочиленко, Баришников и Горинов. Политическото ръководство на Русия носи отговорност за безопасността и здравето на Навални и останалите затворници, и то ще бъде подведено под отговорност, заявява той. Борел припомня позицията на ЕС, че забраната на изтезанията е абсолютна съгласно международното право.

ЕС отново призовава Русия да се съобрази с решението на Европейския съд по правата на човека за незабавно освобождаване на Навални. Борел отбелязва, че Русия остава длъжна да изпълни изцяло решенията на този съд по нарушения на правата на човека, извършени преди 16 септември 2022 г., когато страната напусна Европейската конвенция за човешките права. Русия остава обвързана с конвенцията срещу изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание, и другите си задължения по международното законодателство в областта на правата на човека, добавя Борел.

Според него изпращането на Навални в по-далечна наказателна колония издава страха на руските власти от него заради войната в Украйна и в навечерието на насрочените за март нови избори за руски президент, предаде БТА. Борел изразява съжаление, че трима адвокати на Навални бяха добавени през ноември миналата година в руския списък с "терористи и екстремисти" на основата на политически обвинения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати