Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС: Миграционният поток през 2020 година спадна с 13 %

Свят

ЕС: Миграционният поток през 2020 година спадна с 13 %

ЕС: Миграционният поток през 2020 година спадна с 13 % - Tribune.bg
Снимка:

Броят на незаконно пресичащите границите на Европейския съюз през 2020 г. е спаднал с 13 % до около 124 000 души, съобщи днес Фронтекс, цитирана от БГНЕС. Това е най-малкият брой незаконни преминавания на границите от 2013 г. насам, се казва в изявление на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Този спад се дължи до голяма степен на свързаните с COVID-19 ограничения в придвижването през 2020 година.

Но докато общият брой на мигрантите е намалял, е регистрирано увеличение по маршрутите през Западна Африка, Централното Средиземноморие и Западните Балкани, казват от Фронтекс. Установено е, че засечените мигранти са най-често сирийци, следвани от тунизийци, алжирци и мароканци.

Най-голям спад се наблюдава по миграционния коридор в Източното Средиземноморие през Гърция, където броят им е намалял с повече от 75 % до около 20 000.

Броят на незаконните преминавания на граници в Западното Средиземноморие е намалял с 29 % до 17 000 души.

През 2020 г. Канарските острови отбелязаха рекорден брой на пристигналите там мигранти. Този маршрут е използван от над 22 600 нелегални мигранти, което е 8 пъти повече в сравнение с предходната година.

„Трафикантите често използват големи риболовни кораби, които могат да превозват по-голям брой хора, избягали от западноафриканските страни като Мавритания, Сенегал и Гамбия“, се казва в изявлението. Броят на незаконно пристигналите в Централното Средиземноморие е почти три пъти повече и е надхвърлил бройката 35 600, което го прави най-активният миграционен път в Европа.

Броят на нелегалните мигранти по маршрута през Западните Балкани също се е увеличил с над 75% до около 27 000 души.                                                                                                                   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати