Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген през декември (ВИДЕО)

Свят

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген през декември (ВИДЕО)

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген през декември (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Голяма част от  евродепутатите в ЕП в Страсбург призоваха днес за незабавно присъединяване на България и Румъния към Шенген.

По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с декларация, с която настояха за премахване на 11-годишната блокада на двете страни.

Следващата седмица чешкото председателство на Съвета на ЕС ще организира експертна мисия в двете страни за оценка на прилагането на ключови части от шенгенското законодателство.

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на „похвална прозрачност”, защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния.

ЕНП подкрепи влизането на България и Румъния в Шенген.

„За нас няма граждани първа и втора ръка, те са взели всички мерки. Мястото на София и Букурещ е в Шенген. Призоваваме да се приемат. Разширяването на Шенген е лакмусов тест. Така ще може да подсилим външните граници, нека да продължим успехите на Шенген като го подсилим с България и Румъния”, каза председателят Манфред Вебер. 

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че България допринася за сигурността на ЕС със защитата на външните граници. Българските граждани са изморени от този дебат, обобщи той.

Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ-СДС) подчерта, че Желязната завеса не е била просто израз. Шенген от символ на единството се превърна в нова Желязна завеса, отбеляза той.

Александър Йорданов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че има усещането за пиеса на абсурда. Разширяването ще бъде успех за ЕС, а ново отлагане ще бъде от полза за хибридната война на Кремъл срещу Европа, коментира той.

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати