Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС налага санкции на 40 официални лица от Беларус, Лукашенко не е в списъка

Свят

ЕС налага санкции на 40 официални лица от Беларус, Лукашенко не е в списъка

Снимка:

Макрон обясни отсъствието на Лукашенко от санкционния списък с нуждата да се поддържа диалог с него в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество

Европейският съвет прие налагането на санкции на 40 души от Беларус. Александър Лукашенко обаче не е сред тях. Благодарение на решението се забраняват пътуванията до ЕС и се замразяват активите на около 40 членове на режима на президента Александър Лукашенко, за които се твърди, че са отговорни за фалшифицирането на изборите на 9 август и последващите репресии срещу протестиращите.

На пресконференция късно снощи, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че европейските лидери осъществяват на практика вече взето решение:

„Днес решихме да приложим санкциите, за които бяхме взели решение. Това е много важен и ясен сигнал, който изпращаме, а именно - че може да ни се има доверие“.

„Европейският съюз взема мерки срещу тези, които пречат на демокрацията“, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от „Ройтерс“. „Мисля, че това е важен сигнал“, подчерта тя. 

Европейският съвет осъжда недопустимото насилие, упражнявано от властите над мирни демонстранти, както и сплашването, произволните арести и задържания след президентските избори, чиито резултати не признава, се казва в заключенията. 

Страните-членки на ЕС получиха широка подкрепа за санкциите срещу Беларус, а съюзниците от Обединеното кралство и Канада вече обявиха свои собствени целеви мерки.

Към ЕС имаше обвинения, че не е подкрепил по-рано протестиращите с искане за демокрация, като използва санкционни инструменти, и закъснява спрямо Великобритания и Канада, които приеха такива мерки, включително срещу самия президент Александър Лукашенко.

По-рано Кипър се противопостави на решението с аргумента, че страните-членки трябва първо да предприемат ход срещу Турция заради търсенето на петрол и газ в спорни води в Източното Средиземноморие. Лидерите на ЕС все пак успяха да преодолеят възраженията на Кипър, като се съгласиха да изпратят твърдо послание за санкции до Турция.

В тази връзка те предупредиха страната, че ако поднови едностранните действия или провокациите в нарушение на международното право, ЕС ще използва всички инструменти и възможности, с които разполага, включително санкции, за да защити интересите на своите държави-членки.

След постигнатия с Кипър компромис списъкът с мерки влиза в сила веднага, обяви още президентът на Европейския съвет Шарл Мишел. Санкции срещу Лукашенко обаче, срещу чието преизбиране - с 80% от гласовете според ЦИК - започнаха протестите, няма да има засега.

Френският президент Еманюел Макрон обясни отсъствието му от черния списък с нуждата да се поддържа диалог с него в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

По думите му обаче, ако Лукашенко не участва в „този процес“, в бъдеще „може да бъде включен в санкционния списък“.

Мерки срещу Лукашенко одобриха по-рано балтийските страни, а името му не се и очакваше да се появи в общоевропейския списък. ЕС и САЩ обявиха миналата седмица, че не признават Лукашенко за президент на Беларус.                                                                


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още