Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС наложи санкции на висши представители на Русия заради отравянето на Навални

Свят

ЕС наложи санкции на висши представители на Русия заради отравянето на Навални

Снимка:

Готвят се още санкции и срещу „готвача“ на руския президент

ЕС обяви имената на 6-има руски граждани, на които налага санкции заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това са директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, заместник-министрите на отбраната Павел Попов и Алексей Криворучко, първият заместник-началник на президентската администрация Сергей Кириенко, началникът на  дирекцията за вътрешна политика на президента Андрей  Ярин, пълномощният представител на президента в област Сибир Сергей Меняйло.

Путин и КириенкоПутин и Кириенко

В санкционния списък попада и руският държавен научно-изследователски институт за органична химия и технологии.

Външните министри на ЕС се споразумяха за санкциите в понеделник, призовани от Франция и Германия, които са убедени, че нервно-паралитичният агент идва от държавна структура.

В изявлението на ЕС днес  се казва, че "като се има предвид, че Алексей Навални е бил под наблюдение по време на отравянето си, разумно е да се заключи, че отравянето е било възможно само с участието на Федералната служба за сигурност". Руското правителство оспорва констатацията на европейските експерти, че е използван „Новичок“, разработен от съветските учени през Студената война, пише Би Би Си.

Санкциите включват забрана за пътуване на лицата в Общността и замразяване на активите им. Също така е забранено на лица и образувания от Съюза да им предоставят средства.

Германският вестник“ Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че ЕС ще наложи санкции и на бизнесмена Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Путин", тъй като той спечели доходоносни правителствени договори за обществено хранене. Съобщава се, че тези санкции са за доставки на оръжие до Либия.

Пригожин и много други сътрудници на Путин вече са под западни санкции заради военната намеса на Русия в Украйна през 2014 г. Освен това бяха наложени още санкции на ЕС заради отравянето на Скрипал.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още