Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС очаква до есента да разреши масова употреба на поне три лекарства срещу COVID-19

Свят

ЕС очаква до есента да разреши масова употреба на поне три лекарства срещу COVID-19

Снимка:

Комисарят по здравеопазване обяви план за намаляване на хоспитализираните

Три лекарства срещу Covid с потенциал да „променят хода“ на пандемията ще бъдат разрешени за масово производство и употреба в ЕС до октомври според план на Европейската комисия, пише „Гардиън“.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че подобен ход ще намали хоспитализациите и ще се справи с дългосрочното въздействие на Covid.

Комисията ще изготви портфейл от 10 потенциални лекарства срещу коронавируса и до юни ще определи петте най-обещаващи от тях, е записано в стратегията.

В нея се допълва, че Еврокомисията ще организира прояви, чрез които да намери партньори от сферата за производство на лекарствените средства, за да се осигури производствен капацитет и бързо производство.

Първоначалните 90 милиона евро (78 милиона лири) са на разположение за клинични изпитвания, а 40 милиона евро ще бъдат предоставени на производителите за увеличаване на производството.

„Надяваме се, че още две терапевтични лекарства могат да бъдат добавени към списъка с тези три до края на годината“, каза тя.

Петте лекарства, избрани за инвестиция от списъка с 57 кандидати, съставен от Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще бъдат изцяло произведени в страните-членки на ЕС.

В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че стратегията на ЕС за ваксиниране е била „успешна“, като една четвърт от гражданите на ЕС са получили първа игла.

Фон дер Лайен изрази готовност да обсъди как предложението на Съединените щати за премахване на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу Covid-19 може да помогне за решаването на кризата с пандемията.

Тя изрази задоволство от намерението на американския президент Джо Байдън да върне Съединените щати в споразумението за климата и отправи призив към страната да се присъедини към ЕС за създаването на силен трансатлантически съюз за създаването на климатичен неутралитет до 2050 година.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още