Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС осигури ваксини срещу COVID-19 за 70% от възрастното население

Свят

ЕС осигури ваксини срещу COVID-19 за 70% от възрастното население

Снимка:

Европейският съюз постигна целта си да достави достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да покрие 70 процента от възрастното население. Това заяви председателят Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

27-те страни членки са отговорни за прилагането на ваксините на гражданите - и някои работят много по-бързо от други - но фон дер Лайен подчерта, че: „ЕС спази думата си“, съобщи АФП.

Съвместната схема за закупуване на ваксини в ЕС, ръководена от Европейската комисия на Фон дер Лайен, е доставила 330 милиона дози на BioNTech-Pfizer, 100 милиона AstraZeneca, 50 милиона от Moderna и 20 милиона на Johnson & Johnson. Всички, освен J&J, изискват две дози, за да постигнат пълна ефикасност, а в ЕС живеят около 366 милиона възрастни.

"Този уикенд доставихме достатъчно ваксини на държавите-членки, за да ваксинираме изцяло поне 70 процента от възрастното население този месец. До утре около 500 милиона дози ще бъдат разпределени във всички региони на Европа", каза Фон дер Лайен.

"COVID-19 все още не е победен. Но ние сме готови да продължим да доставяме ваксини - също срещу нови варианти. Сега държавите-членки трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че ваксинациите се движат напред. Само тогава всички ще бъдем в безопасност.", допълни още председателят на ЕК.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още