Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата

Свят

ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата

ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата - Tribune.bg
Снимка:

Повече от един милион руснаци са пътували до страни от ЕС след инвазията в Украйна през февруари

Европейският съюз ще направи по-скъпа и по-трудна процедурата за получаване на визи от руски граждани, информира BBC.

Руснаците, които искат да влязат в ЕС, ще се сблъскат с по-дълъг процес на кандидатстване, а таксите ще се увеличат от 35 евро на 80 евро.

Това трябва да продължи, докато Москва води агресивната си война срещу Украйна, заявиха от Европейската комисия.

Повече от един милион руснаци са пътували до страни от ЕС след инвазията в Украйна през февруари, като приблизително две трети са влезли през границите на Естония или Финландия, според граничната агенция на ЕС Frontex.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, заяви, че Русия „напълно е подкопала доверието, на което се основава съществуващото визово споразумение между ЕС и Русия“.

По силата на това споразумение в продължение на 15 години руснаците се ползваха от опростена процедура за получаване на визи за ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че действието на визовото споразумение трябва да бъде преустановено, тъй като „не може да има обичайни отношения с Русия“.

„Предлагаме да спрем изцяло Споразумението за облекчаване на визовия режим на ЕС и да не признаваме руските паспорти, издадени в окупирани украински региони. Улесняването на визовия режим е знак за доверие, което агресивната война на Русия напълно разби“, каза Урсула фон дер Лайен.

Мярката от вторник следва решението на външните министри на ЕС от миналата седмица, когато те постигнаха принципно съгласие за спиране на действащото визово споразумение с Москва.

Външните министри на ЕС одобриха да се прекратят визовите облекчения за руски граждани

Планът се разглеждаше като компромис, тъй като Украйна и някои държави-членки на ЕС призоваваха за пълна забрана, но други като Франция и Германия бяха против това да се стига толкова далеч.

Някои страни от ЕС, граничещи с Русия, вече започнаха да затягат граничния контрол.

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че решението на ЕС ще усложни живота на руските туристи, като нарече предложението „поредното нелепо решение в поредицата от продължаващи абсурди“.

Миналият месец той се закани, че ако ЕС продължи със забраната за туристически визи за руснаци, „това не може да остане без отговор“ от страна на Русия, без да уточнява възможните ответни действия.

Съгласно предложенията руските граждани ще бъдат изправени пред: по-високи такси от 80 евро вместо 35 евро, по-дълъг процес на кандидатстване, ограничения за многократните визи, по-дълъг списък на изискваните удостоверителни документи.

Отделно от това Комисията на ЕС предлага държавите-членки да откажат да признават руски паспорти, издадени в окупирана Украйна.

„Руснаците не трябва да имат лесен достъп до Европейския съюз, а пътуването до ЕС като турист не е човешко право“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Йохансон.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети