Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС предлага въвеждане на тъмночервени зони за регионите с най-много заразени с COVID-19

Свят

ЕС предлага въвеждане на тъмночервени зони за регионите с най-много заразени с COVID-19

Снимка:

Европейската комисия предлага на лидерите на ЕС да се въведат „тъмночервени зони“ на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи. Заради новия вирус те се договориха и за ограничаване на така наречените несъществени пътувания, но без затваряне на граници, съобщава Ройтерс.

„Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели.

„Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати“, обясни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Отделно изпълнителната власт на ЕС иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари - така че сертификат, издаден от Естония да би бил валиден например в Португалия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с „голямо внимание“, особено защото все още не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още