Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС предоставя на Украйна първите 1,4 млрд. евро от лихвите по замразените руски активи

Свят

ЕС предоставя на Украйна първите 1,4 млрд. евро от лихвите по замразените руски активи

ЕС предоставя на Украйна първите 1,4 млрд. евро от лихвите по замразените руски активи - Tribune.bg
Снимка:

ЕС се съгласи да започне да изплаща първата част от средствата на стойност 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара), получени от замразени руски активи, за да подпомогне въоръжаването на Украйна, заобикаляйки ветото от страна на Унгария.

Парите са част от около три милиарда евро годишно под формата на лихви от замразени средства на руската централна банка, които ЕС се съгласи да използва за подкрепа към Киев в началото на май.

Оттогава останалите 26 държави членки на ЕС търсеха правен път за отблокиране на средствата, без да е необходимо одобрение от Унгария.

Министрите на външните работи, които се срещнаха в Люксембург, подписаха плана за започване на използването на средствата, генерирани от около 200 млрд. евро, замразени в ЕС, след като Русия започна инвазията си през 2022 г.

"Неочакваните печалби, идващи от замразените в Европа руски активи, а не самите активи, ще бъдат използвани по най-бързия възможен начин в полза на Украйна", заяви върховният представител по външните работи на Съюза Жозеп Борел, предаде АФП.

1,4 милиарда евро ще бъдат на разположение през следващия месец, а още един милиард - до края на годината. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Киев, Украйна
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати