Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС призова Китай да ускори постигането на нулево нетно замърсяване

Свят

ЕС призова Китай да ускори постигането на нулево нетно замърсяване

ЕС призова Китай да ускори постигането на нулево нетно замърсяване - Tribune.bg
Снимка:

Ръководителят на ЕС по въпросите на околната среда призова Китай да постигне нулеви нетни емисии десет години по-рано от планираното, като призова Пекин да постигне целта "до 2050 г.", преди началото на преговорите на ООН за климата по-късно тази година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Държавите ще се съберат в Обединените арабски емирства през ноември за срещата на върха COP28, чиято цел е да се постигне консенсус за ограничаване на глобалното затопляне.

Китай, който е най-големият емитент на парникови газове в света, обеща да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. и отхвърли предложенията, че може да бъде по-амбициозен.

"Ясно е, че се нуждаем от това пикът на емисиите на Китай (да се случи) по-рано, отколкото е планирано в момента", заяви европейският комисар по околната среда Виржиниус Синкевичус на брифинг за медиите в Пекин във вторник.

"Искаме да доведем Китай... до въглеродна неутралност до 2050 г.", каза Синкевичус в края на петдневното си посещение.

"Начинът номер едно да го направим е като постепенно се откажем от изкопаемите горива, като започнем с въглищата", каза той.

Международната агенция по енергетика заяви, че Китай трябва да изпълни ангажимента си за нулево нетно затопляне до 2050 г., а богатите държави - до 2045 г., за да се спази целта от Париж за ограничаване на затоплянето до 1,5 °C над прединдустриалните нива.

Синкевичус заяви, че китайските официални лица "имат много работа пред себе си", но добави, че ЕС "е готов да си сътрудничи с Китай... особено в политиките за климата".

Китай е сред многото страни, които пострадаха от екстремни климатични условия тази година, включително високи температури, наводнения и други природни бедствия.

Учените твърдят, че глобалното затопляне, предизвикано от човешките емисии на въглероден диоксид, прави екстремните метеорологични условия по-вероятни.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Китай, ЕС
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати