Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС реши: Универсално зарядно за всички телефони

Свят

ЕС реши: Универсално зарядно за всички телефони

ЕС реши: Универсално зарядно за всички телефони - Tribune.bg
Снимка:

Представители на 27-те страни членки на ЕС и евродепутатите се споразумяха днес за универсално зарядно за смартфони, таблети, конзоли и цифрови фотоапарати, което да бъде въведено до есента на 2024 година, а на следващ етап - и за лаптопите.  

Apple ще трябва да смени конектора на своите iPhone, продавани в Европа до 2024 г., заради споразумението за единен порт за зареждане на мобилни телефони, таблети и камери.

Европейската комисия настоя за един мобилен порт за зареждане преди повече от десетилетие.

Потребителите на iPhone и телефони с операционна система Android отдавна се оплакват, че се налага да използват различни зарядни за своите устройства.

Половината от зарядните устройства, продадени с мобилни телефони през 2018 г., са имали USB micro-B порт, докато 29% са имали USB-C порт и 21% Lightning конектор, според проучване от 2019 г, казва Ройтерс.  

„Сделката, която сключихме тази сутрин, ще донесе около 250 млн. евро (267 милиона долара) спестявания на потребителите“, каза в изявление ръководителят на индустрията на ЕС Тиери Бретон.

„До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане общ порт за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС“, се казва в изявление на Европейския парламент.


Етикети ЕС

Топ новини

виж още
Актуална тема