Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС с план да засади 3 млрд. дървета до 2030г.

Свят

ЕС с план да засади 3 млрд. дървета до 2030г.

ЕС с план да засади 3 млрд. дървета до 2030г. - Tribune.bg
Снимка:

Над 3 милиарда дървета трябва да бъдат засадени на територията на ЕС до 2030 г. Това предвижда приетия от Съвета на ЕС нов Закон за възстановяване на природата. Спорният документ, който предизвика протести най-вече в селското стопанство, беше одобрен с гласовете на 20 от 27-те членки. Против гласуваха Италия,  Унгария, Полша, Финландия и Швеция, а Белгия натисна бутона „въздържал се“.

Първият по рода си регламент за възстановяване на природата пише, че най-късно след 6 години с въвеждането на спешни мерки трябва бъдат възстановени най-малко 20 % от сухоземните и морските площи в общността, а до 2050 и всички нарушени екосистеми, пише в блога си журналистът Апостол Апостолов.

Сред предизвикателствата за отделните държави е изискване най-малко 25 000 км реки да бъдат превърнати в свободно течащи, като за целта ще трябва да се премахнат създадените от човека бариери пред свързаността на повърхностните води.

Държавите членки ще трябва да положат усилия и за увеличаване на популацията на горските птици и да гарантират, че оттук насетне няма да се допуска загуба на градски зелени площи и покритие от дървесни корони. Става дума за сухоземни, крайбрежни и сладководни, горски, селскостопански и градски екосистеми, включително влажни зони, пасища, гори, реки и езера, както и морски екосистеми, включително морска трева и гъба и коралови пластове.

Следващите години до 2030 г. ще се дава приоритет и на зоните по "Натура 2000" при прилагането на мерките за възстановяване.

Съгласно новите правила държавите членки трябва да планират напред и да представят на Комисията национални планове за възстановяване, като покажат как ще постигнат целите. Те трябва също така да наблюдават и докладват за напредъка си въз основа на показатели за биологичното разнообразие в целия ЕС.

Регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила веднага след неговото обнародване.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети дървета, ЕС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати