Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС с правна процедура срещу Лондон заради Брекзит

Свят

ЕС с правна процедура срещу Лондон заради Брекзит

Снимка:

ЕС започна правна процедура срещу Обединеното кралство, след отказа на Лондон да пренапише части от договора си за развод.

Крайният срок, който Брюксел даде на Лондон да махне части от законопроекта за вътрешния пазар изтече в сряда.„Официалното уведомително писмо“ в крайна сметка може да доведе до съдебно дело срещу Обединеното кралство в Европейския съд, най-висшата юрисдикция на ЕС.

Великобритания заяви, че ще отговори на писмото "след време", пише Би Би Си.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство ще има време до края на ноември да отговори на притесненията на ЕС относно законопроекта.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че и двете страни трябва да продължат напред, ако не бъде постигната сделка до средата на октомври.

В кратко изявление фон дер Лайен заяви, че законопроектът е в „пълно противоречие“ с предишните ангажименти на Обединеното кралство относно това как трябва да се избягва твърда граница със Северна Ирландия. Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че законопроектът е необходимата "предпазна мрежа" за защита на търговията между различни части на Обединеното кралство.

Писмото, изпратено до Обединеното кралство, е първият етап от процеса, който Комисията използва срещу държави, за които смята, че са нарушили законодателството на ЕС.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още