Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС: Саботажните действия по "Северен поток" са опит за дестабилизация на енергийните доставки

Свят

ЕС: Саботажните действия по "Северен поток" са опит за дестабилизация на енергийните доставки

ЕС: Саботажните действия по Северен поток са опит за дестабилизация на енергийните доставки - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че течовете от газопроводите Северен пооток 1 и 2 са акт на саботаж и написа в "Туитър", че умишленото разрушаване на европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и  предупреди, че подобни действия ще доведат до най-силния възможен отговор.

"Саботажните действия по "Северен поток" изглежда са опит за по-нататъшна дестабилизация на енергийните доставки за ЕС", туитва и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той обеща "отговорните лица да бъдат подведени под пълна отговорност и да бъдат накарани да си платят".

ЕС смята, че течовете от двата руско-германски подводни газопровода тази седмица "не са съвпадение", като има индикации, че те са "умишлен акт", коментира по-рано ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел. Изразявайки "дълбока загриженост" във връзка с това Борел изтъкна, че "цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлен акт".

 "Всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор", предупреди той в изявление и посочи, че ЕС ще подкрепи всяко разследване, насочено към получаване на пълна яснота за това какво и защо се е случило, както и че ще се предприемат допълнителни стъпки за повишаване на устойчивостта на блока в областта на енергийната сигурност.

 Газопроводите "Северен поток" 1 и 2 са стратегическа инфраструктура, свързваща Русия с Европа. Макар че и двата не са били в експлоатация, те са съдържали газ, който при течовете е изплувал на повърхността в икономическите зони на Швеция и Дания.

 Шведските сеизмолози са засекли "масивни изригвания на енергия" непосредствено преди течовете, като един от тях заяви пред АФП, че "няма какво друго, освен взрив, да го причини".

Швеция и Полша вече заявиха, че саботаж е най-вероятната причина за течовете от газопроводите в Балтийско море, като Варшава предположи, че вероятно виновникът е Русия, за да ескалира войната в Украйна. От друга страна, германските власти отбелязват, че още през лятото са били предупредени от САЩ, че тръбопроводите могат да бъдат атакувани и да аварират.

И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите вероятно ще отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Европа засега не изразява особено безпокойство.

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети