Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС създава хуманитарен въздушен мост до най-критичните зони по света

Свят

ЕС създава хуманитарен въздушен мост до най-критичните зони по света

Снимка:

Eвропейската комисия създаде хуманитарен въздушен мост на ЕС за транспортирането до някои от най-критичните зони по света на хуманитарни работници и спешни доставки във връзка с кризата с коронавируса.

Янез Ленарчич, комисар по въпросите на управлението при кризи, днес пътува с първия полет до Банги и ще се срещне с Н.Пр. Фостен-Арканж Туадера, президент на Централноафриканската република, както и с хуманитарни организации.

Комисар Янез Ленарчич заяви: Ако днес оставим която и да е зона на света незащитена, утре всички ще бъдем без защита. Като част от нашия глобален отговор ЕС ще открие специален хуманитарен въздушен мост, за да може хуманитарната помощ да достигне области, в които няма доставки поради затруднения транспорт в световен план. Това може да бъде от жизнено значение за някои от най-уязвимите общности в света.

Първият полет на ЕС, осъществяван в сътрудничество с Франция, тръгва от Лион и ще превози около 60 хуманитарни работници от различни НПО и 13 тона хуманитарни товари. През следващите дни ще последват още два хуманитарни товарни полета, които ще транспортират още общо 27 тона хуманитарни доставки. На връщане с полетите от Централноафриканската република ще бъдат репатрирани граждани на ЕС и други пътници. За следващите седмици са насрочени и други хуманитарни полети на ЕС, с предимство към африканските държави, в които пандемията рискува да влоши много от съществуващите вече хуманитарни кризи.

В рамките на съвместно усилие на Комисията и държавите членки Комисията финансира въздушния превоз с полети на държавите членки до и от предложените дестинации, когато е възможно в комбинация с осъществяваните полети за репатриране и ротация на хуманитарния персонал.

От този механизъм могат да се възползват хуманитарни служители от националните администрации, НПО или агенциите на ООН.

Комисията финансира 100 % от транспортните разходи, докато партньорите на ЕС отговарят за осигуряването на хуманитарните материали.

Действията на ЕС за глобално реагиране на коронавируса следват подхода на „Екип Европа“. Те се основават на принос от всички институции на ЕС и съчетават ресурсите, мобилизирани от държавите — членки на ЕС, и финансовите институции, за да се даде отговор на хуманитарните, здравните и другите последици от коронавирусната пандемия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още