Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС създава мисия за обучение на украински военни

Свят

ЕС създава мисия за обучение на украински военни

ЕС създава мисия за обучение на украински военни - Tribune.bg
Снимка:

„EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно доказателство, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Жозеп Борел

Съветът на ЕС постигна съгласие за създаване на европейска мисия за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM).

Целта на мисията е да допринесе за повишаване на военния капацитет на въоръжените сили на Украйна, за да може „страната да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, да упражнява ефективно суверенитета си и да защитава цивилното население“, се казва в официално прессъобщение на Съвета.

Пореден обстрел остави Запорожката АЕЦ без електрозахранване

В отговор на искането на Украйна за военна подкрепа мисията ще осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение на украинските военнослужещи, включително на силите за териториална отбрана, а също ще координира и синхронизира обучителните дейности на територията на държавите членки на ЕС.

„Днес увеличаваме подкрепата си за Украйна, за да се защити от незаконната агресия на Русия. Мисията на ЕС за военна помощ ще обучава украинските въоръжени сили, за да могат те да продължат смелата си борба“, заяви Жозеп Борел, върховния комисар по външна политика на ЕС.

Кабинетът Петков увеличил вноса и износа в Русия след агресията срещу Украйна

„EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно доказателство, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

EUMAM Украйна ще оперира на територията на страните членки на ЕС и ще има свой оперативен щаб в Брюксел, за да осигури цялостна координация на стратегическо равнище. Командир на мисията ще бъде вицеадмирал Ерве Блежан.

Говорителят на Путин: НАТО де факто се включи в конфликта, но операцията ще бъде доведена докрай

„Първоначално мандатът на мисията ще продължи две години, а референтната сума за общите разходи за този период ще бъде 106 700 000 евро“, се казва в прессъобщението.

Мисията ще осигури координация при двустранните дейности на държавите членки в подкрепа на Украйна, както и с други международни партньори с подобни възгледи, и ще бъде отворена за участие на трети държави.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати