Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС се готви за зима с пестене на ток

Свят

ЕС се готви за зима с пестене на ток

ЕС се готви за зима с пестене на ток - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз се готви за зима с мерки за пестене на електроенергия. До края на септември държавите-членки трябва да заложат конкретни стъпки за използване на по-малко газ през следващите шест месеца. Някои страни вече предприеха действия. 

В Германия мерките се налагат на регионално ниво. Така например в края на миналия месец външното осветление на сградите в баварския град Аугсбург изгасна. 

“Мисля, че е добра идея при положение, че има енергийна криза, с която трябва да се справим всички заедно”, каза Кристоф, жител на Аугсбург.

Друго често прилагано ограничение е регулирането на температурата в обществените сгради. Индустрията също пести - част от производствата търсят варианти с алтернативни източници и зелена енергия. Планира се и използване на резерви от въглища.

Драстичен подход вече е в сила в Испания. Забранено е климатиците да работят под 25 градуса през лятото и над 19 през зимата. Градския транспорт стана по-достъпен.

“Общественият транспорт ще бъде 100% безплатен”, каза Изабел Родригес Гарсия, говорител на правителството на Испания.

Във Франция се очаква в края на септември правителството да внесе законопроект за ограничения. Сред тях - глоби, ако търговските обекти работят с отворена врата и включен климатик и забрана на осветените реклами между 1 и 6 сутринта.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети