Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС се съгласи за нови санкции срещу Кремъл – сред тях ценови таван на руския петрол

Свят

ЕС се съгласи за нови санкции срещу Кремъл – сред тях ценови таван на руския петрол

ЕС се съгласи за нови санкции срещу Кремъл – сред тях ценови таван на руския петрол - Tribune.bg
Снимка:

Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за нов кръг от санкции срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна, съобщи чешкото председателство на ЕС.

„Посланиците постигнаха политическо споразумение за нови санкции срещу Русия – силен отговор на ЕС на незаконното анексиране на украински територии от Путин“, обяви чешкото президентството в „Туитър”.

Посланиците на 27-те държави членки одобриха и подписаха в сряда предложения таван за цената на руския суров петрол, доставян до страни извън Съюза, като част от осмия пакет от санкции на блока срещу Москва, съобщава „Файненшъл таймс”.

Горната граница на цената е в процес на преговори, отбелязва изданието. 

Нов пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия ще влезе в сила на 6 октомври. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще предложи в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Прага в края на седмицата общо договаряне на доставките на газ и преговори за по-ниски цени със сигурните доставчици. По нейните думи ЕС може да разчита на доставките на газ от САЩ и Норвегия. Тя отбеляза, че самостоятелното договаряне на доставки води до ръст на пазарните цени.

Фон дер Лайен уточни, че от началото на войната на Русия в Украйна ЕС е намалил употребата на газ с 10 на сто. Делът на руските газови доставки е бил сведен от 41 на сто през февруари до 7,5 на сто днес. Европейските газохранилища са запълнени до 90 на сто, посочи тя.

По нейните думи се предвижда ограничаване на обвързаността между цените на тока и на газа. Според нея е възможно да се обсъди въвеждане на таван на цените на газа, ползван за производство на електричество.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати