Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС ще даде приоритет на глобалната ваксинация, каза фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза

Свят

ЕС ще даде приоритет на глобалната ваксинация, каза фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза

ЕС ще даде приоритет на глобалната ваксинация, каза фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза - Tribune.bg
Снимка:

Други акценти в речта ѝ бяха промените в климата и Афганистан

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи ежегодното си обръщение за състоянието на Съюза пред Европейския парламент като подчерта, че предстоящата година ще бъде „поредният изпит за ЕС“.

„В най -голямата световна здравна криза избрахме да се справим заедно“, каза фон дер Лайен, добавяйки, че 70% от възрастното население на Европа е напълно ваксинирано.

Фон дер Лайен заяви, че Европа единствена споделя запасите си от ваксини с други страни и обеща допълнителни 200 милиона дози за бедните държави.

„Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че ЕК ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година. Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве“, каза председателят на ЕК.

Пандемията е „маратон, а не спринт“

Речта ѝ идва, когато държавите от ЕС все още се борят с продължителната пандемия, която според фон дер Лайен все още причинява много мъка.

Но председателят на Комисията на ЕС подчерта, че темпът на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускори по целия свят.

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен

Друг акцент в промените в климата

Фон дер Лайен посочи изменението на климата като „най -голямата планетарна криза“ и похвали ЕС за това, че е обединен зад европейската зелена сделка.

„Младите хора влагат смисъл в съпричастността и солидарността, те вярват, че имаме отговорност към планетата“, каза тя.

Председателят каза, че блокът ще продължи да инвестира в решаването на кризата.

„Сега ще предложим допълнителни 4 млрд. евро (4,7 млрд. Долара) за финансиране на климата до 2027 г.“

ЕС ще увеличи помощта за Афганистан

„Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за страната, за да се избегне „хуманитарна катастрофа”, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя обяви, че ще има среща на върха по европейската отбрана с президента Еманюел Макрон по време на шестмесечното председателство на Франция в блока догодина.

„Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

До края на годината ЕК ще предложи закон за борба с насилието срещу жени – „твърде много жени се наложи да живеят в страх по време на пандемията", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК ще посети Западните Балкани между 28 и 30 септември

Европейската комисия потвърди, че председателят на ЕК ще посети всичките шест държави в региона. Посещението ще се проведе между 28 и 30 септември.

Това посещение ще бъде седмица преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в началото на октомври в Бърдо, Словения, която има за цел да потвърди подкрепата на ЕС за региона. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати