Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС налага санкции на Александър Лукашенко

Свят

ЕС налага санкции на Александър Лукашенко

Снимка:

Александър Лукашенко ще се присъедини към списък от 40 негови служители

Външните министри на ЕС се съгласиха да наложат санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. Евросъюзът се опитва да засили натиска върху управляващите в Минск заради репресиите на режима срещу протестиращите.

Два независими източника са заявили, че името на Лукашенко ще се присъедини към списък от 40 негови служители, които вече са санкционирани от ЕС. Това е свързано с ролята им във фалшифициране на оспорваните от опозицията избори на 9 август, които върнаха президента на власт, както и за бруталните действия на силите за сигурност при последвалите протести.

Вчера над 500 души са били задържани по време на протестите срещу държавния глава. Имаше и арестувани журналисти, повечето от които по-късно са били освободени. Наложи се обаче полицията да разпръсне с водни оръдия събралите се стотици хиялди демонстранти. В събота беларуският президент разговаря с държани в затвора опозиционери. Снощи бяха освободени двама от тях - бизнесменът Юрий Воскресенски и Дмитрий Рабцевич, директорът на офиса в Минск на американската софтуерна компания Панда Док (PandaDoc), съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че необичайната среща е накарала някои беларуски опозиционни активисти да предполагат, че Лукашенко се готви да направи отстъпки.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още