Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС започва проверки за дезинформация срещу Meta и TikTok

Свят

ЕС започва проверки за дезинформация срещу Meta и TikTok

ЕС започва проверки за дезинформация срещу Meta и TikTok - Tribune.bg
Снимка:

ЕС обяви проверки на компаниите Meta, собственик на Facebook, и TikTok, за да получи повече информация за мерките, които компаниите са предприели, за да спрат разпространението на "незаконно съдържание и дезинформация" след нападението на "Хамас" срещу Израел, предаде АФП.

Европейската комисия съобщи, че е изпратила официални искания за информация съответно до Meta и TikTok в рамките на първата процедура, стартирана съгласно новия закон на ЕС за цифровото съдържание.

Миналата седмица ЕС започна подобна проверка на социалната платформа X на милиардера Илон Мъск.

Комисията заяви, че искането към Meta е свързано с "разпространението и усилването на незаконно съдържание и дезинформация" около конфликта между "Хамас" и Израел.

В отделно изявление ЕК заяви, че иска да научи повече за усилията на TikTok срещу "разпространението на терористично и насилствено съдържание и реч на омразата".

Изпълнителният орган на ЕС добави, че иска повече информация от Meta за нейните "мерки за смекчаване на въздействието за защита на честността на изборите".

Meta и TikTok трябва да отговорят до 25 октомври, като крайният срок за по-малко спешните аспекти на искането за информация е 8 ноември.

Комисията заяви, че иска и повече подробности за това как TikTok спазва правилата за защита на непълнолетните онлайн.

Европейският съюз създаде мощен арсенал, за да се противопостави на мощта на големите технологии, с помощта на своя забележителен Закон за цифровите услуги (DSA) и сроден закон - Закон за цифровите пазари, който налага на интернет гигантите нови строги ограничения върху начина, по който извършват дейността си.

Борбата на ЕС срещу дезинформацията се засили след нахлуването на Москва в Украйна миналата година и опитите на Русия да повлияе на европейското обществено мнение.

Въпросът придоби още по-голяма актуалност след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалите го събития, които предизвикаха вълна от изображения на насилие, заляла платформите.

През август DSA влезе в сила за "много големите" платформи, включително Meta и TikTok, които имат повече от 45 млн. месечни европейски потребители.

DSA забранява незаконното онлайн съдържание под заплахата от глоби, достигащи до шест процента от глобалния оборот на компанията.

Главният изпълнителен орган на ЕС в областта на технологиите Тиери Бретон изпрати предупредителни писма до изпълнителните директори на технологични компании, сред които Марк Зукърбърг от Meta, Шу Зи Чу от TikTok и Сундар Пичай от Alphabet, собственик на YouTube.

Тиери Бретон, комисар на ЕС по въпросите на вътрешния пазар, каза на изпълнителните директори да се борят с незаконното съдържание след атаката на "Хамас".

Миналата седмица Meta заяви, че отделя специални ресурси за пресичане на незаконното и проблемно съдържание, свързано с конфликта между "Хамас" и Израел.

Неотдавна Бретон изрази опасенията си относно въздействието на дезинформацията върху ЕС.

"Широкото разпространение на незаконно съдържание и дезинформация... носи ясен риск от заклеймяване на определени общности, дестабилизиране на нашите демократични структури, да не говорим за излагането на децата ни на съдържание, свързано с насилие", каза той.

Проверяващите факти на АФП са открили няколко публикации във Facebook, TikTok и X, които популяризират фалшив документ на Белия дом, за който се твърди, че отпуска 8 млрд. долара военна помощ на Израел.

В няколко платформи пък потребители са представяли материали от други конфликти или дори от видеоигри като кадри от Израел или Газа.

След като ЕС предприе по-строги действия спрямо цифровите гиганти, някои компании, включително Meta, проучват дали да предлагат платена версия на услугите си в Европейския съюз.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети TikTok, "Хамас"
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати