Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС въвежда нов механизъм за санкции при използване на химическо оръжие

Свят

ЕС въвежда нов механизъм за санкции при използване на химическо оръжие

ЕС въвежда нов механизъм за санкции при използване на химическо оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Причината – случаят „Скрипал“ и химическите атаки в Сирия

ЕС прие нов механизъм за налагане на санкции за използването на химически оръжия. Това стана ясно от срещата на министрите на външните работи в Люксембург.

"Рестриктивните мерки са насочени към лица и компании, които са пряко отговорни за разработването и използването на химическо оръжие, както и тези, които осигуряват финансова, техническа или материална подкрепа за тях", се посочва в официалното съобщение на Съюза.

Така новите санкции ще могат да се налагат на отделни физически или юридически лица, независимо от тяхната националност или местоположение. Ограниченията включват забрана за пътуване на територията на ЕС, както и замразяване на активите.

"Това решение допринася за усилията на ЕС за противодействие на разпространението и използването на химическо оръжие, което представлява сериозна заплаха за международната сигурност", посочват от ЕС.

Разработването на механизма стартира през юни месец. Основна причина за неговото въвеждане са случаят „Скрипал“ и използването на химически оръжия в конфликта в Сирия.

АФП посочва, че все още няма санкционирани по новия механизъм, но се очаква подобно решение да бъде взето в следващите дни.

Припомняме, че Лондон обвини за отравянето с „Новичок“ на Сергей Скрипал и дъщеря му двама руснаци. Разследващи журналисти пък успяха да идентифицират реалните им самоличности на агенти от военното руско разузнаване. Великобритания получава силна международно подкрепа по случая. Москва обаче отрича да има връзка с него.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп