Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ескалация: Израел нареди спешно преместване на над милион палестинци в южната част на ивицата Газа

Свят

Ескалация: Израел нареди спешно преместване на над милион палестинци в южната част на ивицата Газа

Ескалация: Израел нареди спешно преместване на над милион палестинци в южната част на ивицата Газа - Tribune.bg
Снимка:

Организацията на обединените нации (ООН) е била информирана от израелската армия за заповед за "преместване" на около 1,1 млн. души от северната част на ивицата Газа в южната в рамките на 24 часа.

"Малко преди полунощ местно време днес [четвъртък, 12 октомври], служителите на ООН в Газа "бяха информирани от офицерите си за връзка с израелската армия, че цялото население на север от Вади Газа трябва да бъде преместено на юг в рамките на 24 часа, т.е. около 1,1 млн. души“, заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН. Той добави, че евакуация в такъв мащаб е "невъзможна без опустошителни хуманитарни последици".

В изявлението си Дюжарик подчерта, че ООН призовава заповедта да бъде отменена, за да се предотврати превръщането на това, което "вече е трагедия", в "катастрофална ситуация". Той изтъкна, че заповедта на израелската армия засяга и всички служители на ООН и хората, приютени в обекти на ООН, включително училища, здравни центрове и клиники.

Съобщението на Израел подсказва, че предстои военна операция на място.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък следобед във формат на закрити консултации. САЩ, Обединеното кралство, Китай, Русия и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати