Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕСПЧ: Задължителните ваксинации са необходими в демократичното общество

Свят

ЕСПЧ: Задължителните ваксинации са необходими в демократичното общество

Снимка:

Сред последиците е възможността за налагане на задължителни ковид ваксинации, смятат експерти

В свое решение след жалба на чешки семейства Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ постанови, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества, съобщи АФП. Съдът определя в своето решение, че здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата.

„Целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания, чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет“, се добавя в мотивите на съда, който постановява, че не е налице нарушение на член 8 относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Налице е първият път, в който съдът се произнася относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Според експерти това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу ковид в пандемията.

„Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата ковид епидемия", коментира Никола Хервиу, правен експерт, специализиант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Чешки родители сезираха ЕСПЧ, след като бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още