Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Естония започна премахването на военни паметници от съветската епоха

Свят

Естония започна премахването на военни паметници от съветската епоха

Естония започна премахването на военни паметници от съветската епоха - Tribune.bg
Снимка:

Естония реши да премахне военните паметници от съветската епоха от обществени места.Този ход има за цел да им попречи да предизивикват повече враждебност у обществото и да отварят „стари рани” след нахлуването на Русия в Украйна, казаха от правителството.

Емблематичен танк Т-34 в град Нарва, който граничи с Русия, беше преместен в Естонския военен музей. Нарва е третият по големина град в Естония, където 97% от населението от около 60 000 души говори руски.

В изявлението си министър-председателят Кая Калас каза, че нейното правителство няма да  „позволи на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония”.

Външният министър Урмас Рейнсалу каза, че подобни паметници са били издигнати, за да прославят руската окупация и нямат място в публичното пространство на Естония.

Министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс потвърди, че операцията по демонтирането и преместването „ще бъдат извършени по достоен начин”.

Калас каза също, че общият гроб на жертвите от Втората световна война в граничния град вече ще получи неутрален надгробен знак и ще остане достойно място за възпоменание.

Миналата седмица Русия изрази възмущение от плановете на Естония. „Войната срещу историята, освен това с обща история и изхвърлянето на паметници на тези, които спасиха Европа от фашизма, разбира се е възмутителна“, каза говорителят на президента Владимир Путин.

Естония също така анулира около 50 000 визи, издадени на руски граждани.

„Трябва да признаем, че руското общество като цяло също носи пасивна морална отговорност за тези зверства, които се случват на украинска земя“, каза г-н Рейнсалу.

Латвия, Литва и Чехия също до голяма степен спряха да издават визи на руснаци. Финландия намалява до 10% броя на визите, които издава на руснаците.


Етикети Естония, Русия
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети