Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евакуираха десетки цивилни от бункерите в завода „Азовстал“ в Мариупол (ВИДЕО)

Свят

Евакуираха десетки цивилни от бункерите в завода „Азовстал“ в Мариупол (ВИДЕО)

Десетки цивилни бяха евакуирани от бункерите в завода „Азовстал“ в Мариупол, предават световните медии.

Русия съобщи, че десетки цивилни са пристигнали в село, което е под контрола на Москва. Това са били около 80 цивилни, които са били отведени в с. Безимене, осигурена им е храна, медицински грижи и консумативи, се казва в съобщението.

В изявление, разпространено от руски медии, властите казат още, че цивилните, които са искали да заминат за контролирани от Украйна райони, „са били предадени на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст“.

Същевременно първата група от около 100 души пък вече се е насочила към контролирана от Украйна зона в Запорожие, написа в „Туитър“ украинският президент Зеленски. Той благодари на ООН за съдействието, оказано за евакуацията на цивилните предимно жени и деца от завода. 

Организацията на обединените нации потвърди, че в събота е започнала „операция за безопасно преминаване“ за евакуация на гражданите и че е участвала заедно с Червения кръст.

Видео на очевидци показва цивилни, които излизат от руините на завода и са отвеждани до чакащи ги автобуси. Някои от евакуираните разказаха, че са чакали два месеца да бъдат спасени, а хранителните запаси бързо свършвали.

Стоманодобивът „Азовстал” е огромна индустриална зона с мрежа от подземни тунели, което прави превземането ѝ трудно за руските сили.

Миналия месец, след като обяви, че южноукраинският град е превзет, Владимир Путин нареди на войските си да затворят стоманодобивните заводи, „за да не може муха да прелети“.

Опустошението в Мариупол е едно от най-тежките в конфликта, като голяма част от града е в развалини и има хуманитарна криза. Бежанците, които успяват да се спасят разказват за липса на храна и вода, както и за трупове по улиците.

По информация от регионалните власти осем души са загинали вчера при руския обстрел в Харковска и Донецка област. Четирима са загиналите в Лиман - град с 20 000 жители преди началото на войната, евакуиран заради напредването на руската армия.

За силни експлозии сутринта съобщи и губернаторът на руската Белгородска област. 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия - че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон. Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери.  

БГНЕСБГНЕС

 

 

 


Топ новини

виж още