Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евакуираха село до Атина заради голям горски пожар

Свят

Евакуираха село до Атина заради голям горски пожар

Евакуираха село до Атина заради голям горски пожар - Tribune.bg
Снимка:

Пожарникари се борят с голям горски пожар, който наложи евакуацията на малко село западно от гръцката столица Атина, съобщава БТА.

В борбата с огнената стихия участват над 130 пожарникари и доброволци, подпомагани от 10 самолета за хвърляне на вода, се борят да овладеят пожара, който избухна днес около обяд близо до крайморския град Порто Гермено, на 70 км западно от Атина.

Като предпазна мярка бе наредено да се евакуира село Митикас, но няма съобщения за пострадали или материални щети.

Властите съобщиха, че силният вятър, който постоянно променя посоката си, затруднява гасенето на пожара. Метеорологичната служба съобщи, че се очаква вечерта вятърът да отслабне.

Днес в няколко части на страната бе обявена повишена готовност за работа на противопожарните служби на фона на прогнозирания голям риск от възникване на горски пожари.

Два други пожара горят и днес в южната част на Пелопонес.

Противопожарната служба съобщи, че през изминалата седмица се е справила с повече от 300 горски пожара.

Рано днес пожарникарите успяха да овладеят голям пожар, който застрашаваше голяма площ маслинови горички близо до град Итеа, в равнината под древния град Делфи в Централна Гърция. Изгорели са около 300 хектара от общо 5500 хектара маслинови насаждения. Древният обект не е бил в опасност.

Вчера пожар наложи евакуация по море на 73-ма обитатели на хотел от плаж близо до Краниди в североизточната част на Пелопонес. Нямаше пострадали хора, посочва АП.

Всяко лято Гърция страда от опустошителни горски пожари. През 2018 г. над 100 души загинаха при пожар в морския курорт Мати източно от Атина. Оттогава властите се съсредоточиха върху бърза, превантивна евакуация на застрашените населени места.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати