Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Еверест – екскременти, разлагащи се трупове и тонове боклуци

Свят

Еверест – екскременти, разлагащи се трупове и тонове боклуци

Еверест – екскременти, разлагащи се трупове и тонове боклуци - Tribune.bg
Снимка:

Най-високият връх на света се превръща в огромно сметище

Най-високият връх на света се превръща в огромно сметище. Ситуацията е драматична. Въпреки че се провеждат и акции по почистването му, пише Шегал Ясвиндер за "Дойче веле".

Колкото повече стават алпинистите и техните водачи, поели към върха, толкова повече стават и отпадъците по пътя. През 2018 година 800 алпинисти са покорили Еверест, а това е рекорд.

Дава Стевен е шерп и предприемач от Непал. Когато той самият за първи път се изкачва до "покрива на света" през 2007 година, боклуците вече са били налице. Той веднага се заема да организира първата "еко експедиция до Еверест". Целта ѝ: да бъдат събрани отпадъците по склоновете. "Оттогава насам сме събрали 18 800 килограма боклук", казва 35-годишният шерп.

"Всеки алпинист иска да носи колкото се може по-малко товар. Там горе съдържанието на кислород е 30 процента. И да носиш боклуците си е трудна задача", казва Лав Раж Сингх.

Проблем се оказват и човешките екскременти. И то не поради риска от това да стъпиш върху изпражнения. "А поради факта, че колкото повече алпинисти се облекчават сред природата, толкова по-голям става рискът от замърсяване на глетчерите, а оттам и на питейната вода за местните хора", казва Лав Раж Сингх, първият индиец, изкачил Еверест седем пъти. Той добавя, че това представлява и опасност за самите алпинисти, които разтапят снега, за да го пият.

Човекът не е единственото предизвикателство за върховете. Климатичните промени също оставят следи. По-високите температури топят леда. Често отдолу изникват труповете на онези, които са загинали при изкачването на Еверест. Досега силният студ беше консервирал тленните им останки. Но сега те започват да се размразяват. Почти 300 души са загинали по стръмните склонове.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети