Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутати готвят законови промени в защита на журналисти от съдебни дела

Свят

Евродепутати готвят законови промени в защита на журналисти от съдебни дела

Евродепутати готвят законови промени в защита на журналисти от съдебни дела - Tribune.bg
Снимка:

Напредва работата по въвеждането на ново законодателство, така че да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ги накарат да замлъкнат. Това каза евродепутатка Роберта Мецола от Европейската народна партия, която е докладчик заедно с германеца Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, пише изданието „Times of Malta”.

Промените целят да спрат искове, предназначени да цензурират и сплашват журналисти и да заглушават мнението им, като ги затрупват със съдебни разноски за защита на дела, често завеждани в друга държава. Мецола каза, че целта е новото законодателство да бъде преломен момент в защитата на пресата.

„Свободата на журналистите да си вършат работата не може да бъде отделена от демокрацията. Защитата им означава защита на нашия начин на живот”, каза Мецола.

Евродепутатите предлагат въвеждане на минимални стандарти за защита в целия ЕС, като овластяват съдиите да отхвърлят неоснователни искове и санкции срещу тези, които ги завеждат.

Като примери за т. нар. “дела- шамари“ бяха дадени

убийството на журналистката Дафне Галиция, срещу която преди това са заведени десетки дела, а банковите ѝ сметки са били замразени.

Другият докладчик - Тимо Вьолкен каза, че ЕС навлиза на неизследвана територия с предложеното законодателство.

Той добави, че дори събирането на информация по случаите е вид борба. Мецола добави, че целта е до октомври промените да бъдат завършени. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати