Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутати: Незаконното излъчване на спортни събития на живо да бъде блокирано в реално време

Свят

Евродепутати: Незаконното излъчване на спортни събития на живо да бъде блокирано в реално време

Снимка:

Европарламентът прие доклад за ограничаване на незаконните спортни предавания

Евродепутатите настояват незаконното излъчване на спортни събития на живо да бъде блокирано в реално време. За целта те са приели доклад с конкретни предложения.

„За организаторите на спортни прояви основно предизвикателство е пиратството „на живо“. Проблемът със съществуващите мерки е, че правоприлагането настъпва твърде късно. Докладът призовава Комисията да изясни и адаптира действащото законодателство по начин, който би предоставил възможност за издаване на разпореждания за блокиране в реално време на достъпа до или отстраняването на неразрешеното онлайн съдържание“, изтъкна докладчикът Ангел Джамбазки /ЕКР, България/.

За да се подпомогне справянето с проблема, евродепутатите призовават Комисията да изясни и подобри настоящата рамка на ЕС относно правата върху интелектуалната собственост за спортни събития предавани на живо. Настоява се за въвеждането на специални разпоредби при спортни събития, за които основен източник се явява лицензирането на права за излъчване. Някои държави-членки вече имат въведена специална правна защита, от която организаторите могат да се възползват.

С оглед на това, че незаконните излъчвания на спортни събития са най-вредни през първите тридесет минути от появата им онлайн, докладът призовава тези излъчвания да бъдат премахвани или дезактивирани незабавно, при това не по-късно от тридесет минути след уведомяване от страна на носителите на права или на проверен „доверен подател на сигнали“.

Евродепутатите отново изтъкват колко е важно платформите за хостинг на съдържание бързо да премахват съдържание и призовават за въвеждането на система на ЕС за установяване на общи критерии за проверени „доверени податели на сигнали“, както и хармонизация за процедурите и средствата за правна защита в бъдещия Законодателен акт за цифровите услуги и в други потенциални специфични за секторите предложения. „Отговорността за незаконни спортни предавания следва да се носи от доставчиците на стрийминг и платформите, а не от привържениците или потребителите“, поясняват евродепутатите.

Докладът беше приет с 479 гласа „за“, 171 „против“ и 40 „въздържал се“.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още