Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутатите одобриха ковид сертификата за пътувания

Свят

Евродепутатите одобриха ковид сертификата за пътувания

Евродепутатите одобриха ковид сертификата за пътувания - Tribune.bg
Снимка:

Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от 12 месеца

Европейският парламент гласува окончателно цифровия ковид сертификат, който ще бъде прилаган от всички държави в ЕС. Той цели да улесни пътуванията в рамките на ЕС и да допринесе за икономическото възстановяване. Документът ще се прилага от 1 юли за период от една година.

Новите регламенти относно цифровия сертификат на ЕС за COVID бяха приети съответно с 546 гласа „за“, 93 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“ (Граждани на ЕС) и с 553 гласа „за“, 91 „против“ и 46 гласа „въздържал се“ (Граждани на трети държави).

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код. Документът ще удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата. Обща рамка на ЕС ще гарантира, че те са оперативно съвместими и проверими в целия Съюз, както и ще предотвратява измами и фалшифициране.

Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от 12 месеца. Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

По време на междуинституционалните преговори евродепутатите постигнаха договорка, че държавите от ЕС няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати – като например карантина, самоизолация или извършване на тест – „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“. Ще трябва да се вземат предвид научните доказателства, „включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)“. Мерките следва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави членки и на Комисията, а обществеността следва да получи 24-часово предизвестие.

Държавите от ЕС се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. По искане на Парламента Комисията обеща да мобилизира 100 млн. евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, така че държавите членки да могат да закупуват тестове за издаване на цифрови сертификати на ЕС за направен тест за COVID.

Всички държави от ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Държавите членки ще решат дали да приемат и сертификати за ваксини, разрешени съгласно националните процедури за издаване на разрешения, или за ваксини, включени в списък на Световната здравна организация (СЗО) за употреба при извънредни ситуации.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.

Докладчикът и председател на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) заяви следното: „Днес Парламентът определи темпа на възстановяване на свободното движение и на напълно функциониращ Шенген, като същевременно продължаваме да се борим с пандемията. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще започне да функционира от 1 юли и ще гарантира безопасно и координирано пътуване това лято. Държавите от ЕС се насърчават да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения, освен ако не са строго необходими и пропорционални. Обнадеждващо е, че някои държави вече издават удостоверението“.

След като бъде приет от Съвета на ЕС и публикуван в Официалния вестник, текстът ще влезе в сила незабавно и ще започне да се прилага от 1 юли 2021 година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети