Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутатите от ВМРО и БСП пропуснаха резолюцията в подкрепа на Навални

Свят

Евродепутатите от ВМРО и БСП пропуснаха резолюцията в подкрепа на Навални

Евродепутатите от ВМРО и БСП пропуснаха резолюцията в подкрепа на Навални - Tribune.bg
Снимка:

Европарламентът иска по-строги санкции на ЕС срещу Русия

В резолюция, приета с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, Парламентът на ЕС призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и „значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия“. Това включва въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.

Според „Свободна Европа“ резолюцията е подкрепена от българските евродепутати от ГЕРБ - Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Мейдел, Емил Радев и Андрей Новаков, от ДПС - Атидже Алиева - Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, и от "Демократична България" - Радан Кънев.

Евродепутатите от БСП и ВМРО не са се регистрирали за това гласуване. Само минута по-късно обаче те участват в следващите гласувания. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО, както и Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева от БСП.

Според резолюцията трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителни ограничителни мерки също могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.

Северен поток 2 трябва да бъде спрян веднъж завинаги

След години наред влошаване на отношенията между двете страни, евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като „Северен поток 2“. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход.

С оглед на встъпването на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчертава, че ЕС трябва да използва този импулс, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, демонстриращи подкрепа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Анастас #

За БСПарските Безродни Порусначени Катили е ясно защо са "пропуснали" ... защото са на руска служба: Педераса СтаниШеф, Глиста Иво Христов, тъпунгера Витаноff и Червената Бабичка Гьончева.

Питам Джамбазки и Дебила Слабакофф къде са се дянали - да не са били в кенефа по голяма нужда !!

ДеБа катилите малоумни.

(риторично)
22.01.2021 09:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети