Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евродепутатката Клеър Дейли – обект на разследвания за конфликт на интереси в Европарламента

Свят

Евродепутатката Клеър Дейли – обект на разследвания за конфликт на интереси в Европарламента

Снимка:

Обвинения за конфликт на интереси при назначаването на двама асистенти в Европейския парламент, нарушаване на обществения ред чрез пробив на охраната на летище, партньорство с разследван за данъчни престъпления политик и бизнесмен - това са само малка част от журналистическите разследвания срещу ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която нашумя в последната седмица, след като персонално нападна вицепрезидента на Европейската комисия Вера Йоурова заради отказа й да съучаства в политическите атаки на българския евродепутат Елена Йончева срещу управляващите у нас, пише „Труд“.

Острите думи на Дейли по адрес на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването на Йоурова пред Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешните работи (LIBE) на Европейския парламент, бяха тиражирани от групата медии около подсъдимия издател Иво Прокопиев, както и от сайтове, за които е публична тайна, че от шест години водят пропаганда в интерес на беглеца от правосъдието Цветан Василев. Разбира се трибуна за нападките на Клеър Дейли бе осигурена и в ефира на бТВ. И това не е случайно, защото сравнителен анализ на твърденията на Дейли показва, че те преповтарят „опорни точки“, лансирани в публичното пространство от българския евродепутат Елена Йончева и от изброените медийни кръгове. Всички те обаче спестиха на българската аудитория силно нелицеприятни факти от кариерата на крайно лявата ирландска депутатка Клеър Дейли, чието разкриване би довело до сериозно разколебаване в представянето й като авторитетен европейски политик.

В края на миналата година британският „Таймс“ разкрива, че Клеър Дейли е вписала като свой асистент бившия си съпруг Майкъл Мъри. Макар двамата от няколко години да не живеели заедно, решението на Дейли се оказва в противоречие с принципите на Европейския парламент, негови членове да не наемат на работа свои „близки роднини“. За подобно нарушение само преди три месеца във Франция на пет години затвор, две от които ефективно, бе осъден бившият френски премиер Франсоа Фийон. Конкурентът на Емануел Макрон в президентските избори през 2017 г. прекрати кампанията си, защото тогава се разбра, че е наел съпругата си като сътрудник в парламента. В публикацията на авторитетния британски вестник „Таймс“ се отбелязва, че Клеър Дейли и бившият й съпруг Майкъл Мъри упорито отказали да отговорят на журналистическите въпроси по темата. За това, че нарушението на етичните принципи на Европейския парламент е факт, сочи още, че към днешна дата името на Мъри не присъства в сайта на ирландската евродепутатка като „доставчик на услуги“ с офис в Ирландия.

„Таймс“ обаче припомня, че няколко месеца по-рано се е разбрало и за друг потенциален конфликт на интереси, свързан с назначението на сътрудник от Клеър Дейли. Става въпрос за Фийон Уолъс, който е син на политическия съратник на крайнолявата ирландка и забележете – също евродепутат от Ирландия - Мик Уолъс. Ирландски медии пишат, че в нарушение на правилата на ЕП, според които наемането на роднини е недопустимо, Дейли е осигурила годишна заплата от 103 000 британски паунда на сина на своя съпартиец. Справка в профила на ирландката сочи, че синът на евродепутата Мик Уолъс продължава да е асистент на Дейли.

Биографията на самия Мик Уолъс, подобно на тази на Клеър Дейли, се оказва дори по-скандална. Общото им политическо битие започва, когато двамата са членове на социалистическата партия в Ирландия. Мъри, който е бизнесмен, обаче, отказва да плаща данъци и дори става обект на разследване. Това води до разрив с неговите съпартийци, след което и двамата напускат партията, за да станат част от крайно лява формация, партньор в Европарламента със неолибералните зелени евродепутати.

Още през 2012 г. друго авторитетно издание на Острова „Индипендънт“ пише за дъщерята на бивш полковник, чийто възгледи за политиката са крайно радикални и популистки. И това е точно така, защото се оказва, че Дейли е осъждана на един месец затвор заради участието й в протест срещу плащането на данъци, при който е била застрашена сигурността на ирландското летище „Шанън“.

Миналата седмица ирландски медии обвиниха Клеър Дейли и за лобиране в полза на руския президент Владимир Путин на фона на неотменната политика на Европейския съюз по налагането на санкции срещу Русия след анексирането на Кримския полуостров.

Сигурно българските официални власти трябва и може да бъдат критикувани. Няма никаква илюзия, че макар да навърши 13 години в ЕС, България е далеч от разбирането за европейска страна, но колко трябва да си наивен или останал без никаква алтернатива, за да ползваш неомарксистка анархистка, пък била тя и евродепутатка, за да атакуваш през Брюксел и Страсбург политическите си опоненти в София или да я ползваш за оръжие срещу държавното обвинение, което те съди за фалита на КТБ, какъвто е случаят с Цветан Василев и за пране на пари от същата тази финансова пирамида, какъвто е казусът с Елена Йончева. 

„Кариерата“ на червената анархо-либералка Клеър Дейли всъщност дава най-добра представа и за нейните съратници у нас – кръговете около „Да, България“, Зелено движение, ДСБ, а както е тръгнало вече – част от БСП и дори президентът Румен Радев, иначе казано – пурпурно лилава сбирщина. Но пък с общи интереси – така, както Дейли е назначила бившия си съпруг за свой асистент, така Радев беше назначил бъдещата си съпруга Десислава в Щаба на ВВС, когато настоящият държавен глава бе негов командир.                              


Коментари (3)

кесо Е, щом другарката от Ирландия била човек на таварищ Путин нема начин да не й верваш. Всичко дето каже е "светатата истина", само че наопаки де. Изобщо "достойна другарка" на страшното Ленче.
15.09.2020 17:24 / Отговор
Анастас #
ПРЕПИКАВАМЕ ТЕТКИ ВСЯКАКВИ
но най-вече ПоРусначените Паецалеси.

Всичко си нарежда Логично когато
се използват истинските определения:

Божков TV - Made for Bojk'oFF
Мая Мазолова - Made for Bojk'oFF
Мазолова ги Убива - Made for Bojk'oFF
Трио Чичковци - Made for Bojk'oFF
Боец - Made for Bojk'oFF
Хулиганско Агитки - Made for Bojk'oFF
МУТРАТА Румен Радев - Made for Bojk'oFF
Възраждане Русофили - Made for Bojk'oFF
ПроКОНПИеff - Made for Олигархия
ДеБъйците - Made for ДПС
ДСБ - Нагъзени Бай Гъзове
АБВ - Made for RUSSIA

- Нещо да съм изпуснал ...!!???!!

(синтезиращо)
15.09.2020 20:12 / Отговор
Антон Ами такъв човек е успяла да намери за мисията "Очерняне на България" другарката Сталинка (Кристалина) Георгиева от кръга "Капитал"! За всеки вече е ясно, че тя върши мръсната работа на олигарха Иво Прокопиев и на проваления политик Христо Иванов в чужбина!
17.09.2020 11:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още