Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евроинституциите ще инициират преговори за зелено удостоверение за пътуване

Свят

Евроинституциите ще инициират преговори за зелено удостоверение за пътуване

Снимка:

Надеждите са сертификатът и системата да заработят напълно това лято

Посланиците на страните-членки постигнаха съгласие за преговорен мандат с Европейския парламент за предложението за зелено удостоверение, което да улесни връщането на свободното движение по време на пандемията от Covid-19. Това пише на страницата си Европейския съвет.

„Настоящата епидемиологична ситуация продължава да предизвиква голяма загриженост, но когато гледаме напред, трябва да имаме решения, които да работят. Цифровият зелен сертификат се предлага, за да улесни безопасното и свободно движение. Това е най-важно за нашите граждани и за възстановяването на нашите икономики. Приветствам тази първа стъпка. Това показва, че сме готови да се ангажираме конструктивно с Европейския парламент и Комисията, за да продължим да се придвижваме бързо по тези предложения, за да можем сертификатът и системата да заработят напълно това лято“, каза председателят и премиер на Португалия Антонио Коща. 

Правната рамка на цифровия зелен сертификат се състои от две законодателни предложения. Първият се отнася до граждани на ЕС и членовете на техните семейства, а вторият се отнася до граждани на трети държави.  Според предложението, ще е възможно то да бъде използвано в страните-членки, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Удостоверението ще е отворено и за инициативи в глобален мащаб. Според една от внесените поправки, в него ще има временна клауза, с която да се гарантира, че страните-членки ще могат да продължат да използват системите, които имат в момента, в рамките на 6 седмици, след като удостоверението бъде напълно задействано на тяхна територия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още