Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Мария Габриел: Европа е лидер в иновациите и научните изследвания

Свят

Мария Габриел: Европа е лидер в иновациите и научните изследвания

Снимка:

Европа намира начин да се справя с предизвикателствата, изтъква българският еврокомисар

Европа е лидер в иновациите и научните изследвания, коментира за БТВ българският еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“. Според нея, въпреки трудностите Европа намира начин да се справя с предизвикателствата и когато е обединена, показва силните си страни.

„Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея“, обясни Мария Габриел.

Относно бюджета, който ще управлява, тя уточни, че за програмата „Хоризонт Европа“ Съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро.

„Досега 14 хиляди българи са се възползвали от програмата. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят.

По данни на българския еврокомисар, едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г.

„За мен ще бъде важно да окуражим инвестирането не само чрез тази програма. Вече сключихме и споразумението за суперкомпютъра и сме влезли в оперативна фаза. Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб. Моята цел бе компютърът да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, подчерта още Габриел.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив